Η ΔΥΝΑΜΗ ΤΟΥ ΠΑΡΑΔΟΞΟΥ


Υπάρχει ένα είδος υποβολής η οποία μπορεί να μην είναι ιδιαιτέρως γνωστή αλλά ίσως είναι από τις πιο ενδιαφέρουσες. Είναι η υποβολή του παραδόξου που οδηγεί σε αυτό ακριβώς που θέλουμε να αποφύγουμε! Και παρόλο που δεν το διαβάζουμε συχνά, την εφαρμόζουμε τακτικά χωρίς να το αντιλαμβανόμαστε.

Δεν είναι πολύ καιρός που πέρασε το Πάσχα. Σε μια συζήτηση που είχα με μια φίλη μου που της αρέσουν οι ύμνοι ειδικά της Μεγάλης Παρασκευής, μου παραπονιόταν γιατί κάθε φορά που έμπαινε στην εκκλησία για να παρακολουθήσει, τότε έρχονταν όλες οι ‘ακατάλληλες’ σκέψεις’.  Δεν μπορώ να καταλάβω, ούτε συνεννοημένες να είναι! 

 

Αυτό ακριβώς συμβαίνει σε πολλούς όταν προσπαθούν να μην σκέφτονται κάτι: γίνεται το αντίθετο. Για αυτό, άλλωστε, η συμβουλή «μην το σκέφτεσαι» δεν είναι ιδιαίτερα βοηθητική. Λέτε στον αγχωμένο ορειβάτη που κατάφερε να φτάσει ψηλά «Προχώρα και μην κοιτάς κάτω» και αμέσως που κοιτάει;

Πρόσφατα, ήμουν σε ένα συνέδριο. Στο διάλλειμα, είχαμε χρόνο να πιούμε τον καφέ μας και με μία συνάδελφο πήγαμε να παραγγείλουμε. Η συνάδελφος προτίμησε ελληνικό καφέ. Κατεβαίναμε κάτι σκαλοπάτια για να φτάσουμε στο σαλόνι του ξενοδοχείου και είχα διάθεση να την πειράξω. Όπως ετοιμαζόταν να κατέβει, της λέω «πρόσεχε εδώ μη σου χυθεί ο καφές, πρόσεχε». .. Εγώ πάντως το διασκέδασα.

Δεν σημαίνει ότι πάντα θα υπάρχουν τα αποτελέσματα που περιγράφω, αλλά σίγουρα αυξάνονται οι πιθανότητες  για παρόμοιες αντιδράσεις.

Η μαμά θα πάει τον μικρό Γιωργάκη στις κούνιες. Τον ετοιμάζει και φυσικά τον πάει τουαλέτα πριν φύγουν. Με το που φεύγουν από το σπίτι, η μαμά κάνει το λάθος (καλοπροαίρετα, να βεβαιωθεί θέλει η γυναίκα) και ρωτάει τον Γιωργάκη “Εντάξει, αγάπη μου, έτοιμος;  δεν θες τσίσα έτσι;  πήγαμε, δεν θες τσίσα”;

Και του ξανάρχονται του Γιωργάκη!

Πήρατε μια ιδέα.

Αυτό που μπορείτε να κάνετε είναι αντί να λέτε τι να μην κάνει ο άλλος (ή ο εαυτός σας) να πείτε τι να κάνει αντί αυτού. Το ίδιο ισχύει και για τους στόχους σας. Εστιάσετε στο τι θέλετε και όχι στο τι δεν θέλετε.

Είναι ένας από τους λόγος που όταν ξεκινάμε την προσπάθεια να χάσουμε κιλά, τότε θέλουμε να φάμε παγωτό, μπουγάτσα κ.ο.κ.

Αν, λοιπόν, έχετε αϋπνίες, σήμερα που θα πάτε στο κρεβάτι, ξαπλώστε όπως συνήθως και μείνετε εκεί με τα μάτια ανοικτά.. και προσπαθήστε -όσο πάει – να μην τα κλείσετε και αποκοιμηθείτε!