Τι είναι η υπνοθεραπεία;
Είναι πολλές οι ορολογίες που χρησιμοποιούνται στο χώρο, όπως: κλινική ύπνωση, ιατρική ύπνωση, ψυχολογική ύπνωση, θεραπευτική ύπνωση (ένας όρος που χρησιμοποιείται κυρίως στην Ελλάδα) και υπνοθεραπεία. Είναι εύλογο να έχετε μπερδευτεί και να μη γνωρίζετε αν αυτοί οι όροι διαφέρουν μεταξύ τους ή αν είναι απλά συνώνυμα.
Ας τα αποσαφηνίσουμε αυτούς τους όρους και να ξεμπερδευτούμε.
Όταν αναφερόμαστε στην ύπνωση, αναφερόμαστε κυρίως στην κατάσταση που βιώνουμε αφού ακολουθήσουμε μια υπνωτική διαδικασία στο γραφείο με την καθοδήγηση του ειδικού. Χαρακτηρίζεται από ενισχυμένη εστίαση, αυτοματοποίηση και αυξημένη υποβολιμότητα (δηλαδή μπορούμε να ανταποκριθούμε με μεγαλύτερη επιτυχία στις υποβολές που παρουσιάζονται). Βέβαια, η ύπνωση δεν επιτυγχάνεται μόνο κατόπιν μιας επίσημης διαδικασίας στο γραφείο. Υπάρχουν και οι αυθόρμητες καταστάσεις ύπνωσης που βιώνουμε στην καθημερινότητα μας όπως συμβαίνει, για παράδειγμα, στις στιγμές που χανόμαστε στη σκέψη μας, σε ένα βιβλίο ή σε μια ενδιαφέρουσα συζήτηση.
“Η υπνοθεραπεία είναι η θεραπεία που λαμβάνει χώρα όταν βρισκόμαστε σε κατάσταση ύπνωσης. Η υπνοθεραπεία είναι το περιεχόμενο της δουλειάς που θα κάνουμε για να πετύχουμε την αλλαγή που θέλουμε”
Όταν βρεθούμε στην κατάσταση της ύπνωσης, συνήθως θα νιώσουμε πιο χαλαροί, πιο ήρεμοι και πιο συγκεντρωμένοι. Αυτό είναι χαρακτηριστικά της διαδικασίας αλλά δεν αποτελεί από μόνα τους θεραπεία. Η υπνοθεραπεία είναι η θεραπεία που λαμβάνει χώρα κατά τη διάρκεια της ύπνωσης. Η υπνοθεραπεία είναι το περιεχόμενο της δουλειάς που θα κάνουμε για να πετύχουμε την αλλαγή που θέλουμε. Μπορούμε κατά τη διάρκεια της ύπνωσης να διερευνήσουμε το θέμα που μας απασχολεί για να εντοπίσουμε με μεγαλύτερη σαφήνεια τι συμβαίνει και ποιες είναι οι υποβόσκουσες αιτίες (αν αυτό είναι απαραίτητο), να διερευνήσουμε τις δυνατότητες μας για να τις αξιοποιήσουμε, να δουλέψουμε συμβουλευτικά ή να λειτουργήσουμε πιο κατευθυντικά με τη χρήση υποβολών. Συνήθως, δεν επιλέγουμε το ένα ή το άλλο αλλά τα δουλεύουμε συνδυαστικά
Για παράδειγμα, μπορεί να γίνει διερευνητική δουλειά στην ύπνωση για να εντοπίσουμε απαραίτητες πληροφορίες που θα αξιοποιήσουμε (άρα υπάρχει διάλογος), στην συνέχεια μπορεί να δουλέψουμε συμβουλευτικά βασιζόμενοι στις πληροφορίες που θα έχουμε για να κλείσουμε ανοικτές υποθέσεις, μπορεί να αποκαταστήσουμε λανθασμένα συμπεράσματα, ή να αναπτύξουμε δεξιότητες και δυνάμεις που χρειάζονται για την επίτευξη του στόχου μας. Τέλος, ενσωματώνουμε υποβολές που βασίζονται στο υλικό που μας έδωσε η διερευνητική και συμβουλευτική διαδικασία που ακολουθήσαμε.
Επειδή η ύπνωση είναι τεχνική, θα συναντήσετε πολλές ορολογίες που περιγράφουν για ποιο λόγο χρησιμοποιείται ή σε ποιους απευθύνεται. Για παράδειγμα οδοντιατρική ύπνωση, παιδιατρική ύπνωση, κλινική ύπνωση, αθλητική ύπνωση, κ.α. Επιπλέον, θα δείτε ορολογίες που δείχνουν την προσέγγιση του ειδικού. Δηλαδή, αν ο ειδικός είναι ψυχαναλυτής (δεν είμαι!) θα κάνει υπνοανάλυση που σημαίνει ότι μια μακροχρόνια θεραπεία παρόλο που η προσθήκη της ύπνωσης συντομεύει τη θεραπεία ή θα συναντήσετε τη γνωσιακή-συμπεριφοριστική ύπνωση που αξιοποιεί την ύπνωση με στόχο την αποτελεσματικότερη / ταχύτερη αλλαγή σκέψεων και συμπεριφορών.
Προσοχή σε όσους δηλώνουν μόνο “υπνοθεραπευτής”!
Αυτός είναι ο λόγος που δεν θα πρέπει να δουλεύει υπνοθεραπευτικά κάποιος που δεν είναι επαγγελματίας υγείας. Αν δεν έχει τις απαραίτητες γνώσεις στο κλάδο του, δεν θα μπορεί να ξέρει πώς να εκτιμήσει την κατάσταση της υγείας του θεραπευόμενου αλλά και τι να κάνει μετα τη τεχνική της ύπνωσης. H τεχνική δεν είναι δύσκολη και μαθαίνεται σχετικά εύκολα. Το σημαντικό είναι να ξέρεις τι να κάνεις αφού ολοκληρωθεί η τεχνική, αφού ‘μπει σε ύπνωση’ ο πελάτης. Γι’ αυτό προσοχή σε όσους δηλώνουν σκέτο ‘υπνοθεραπευτές’.
Θα δείτε ότι δεν αναφέρομαι πάντα σε ‘θεραπευόμενους’ αλλά χρησιμοποιώ και τον όρο ‘πελάτης’. Υπάρχει λόγος. Η ύπνωση δεν εφαρμόζεται μόνο για θεραπεία (υπνοθεραπεία). Χρησιμοποιείται και σε αθλητές, σε καλλιτέχνες, σε επιχειρηματίες και σε άλλους επαγγελματίες για την ενίσχυση της επίδοσης, της απόδοσης, της δημιουργικότητας, κ.α. Όταν δεν υπάρχουν κλινικά θέματα και χρησιμοποιείται για την βελτίωση του εαυτού και για την καλύτερη αξιοποίηση του δυναμικού μας, τότε αναφερόμαστε σε coaching hypnosis.
Η ιστοσελίδα και τα κείμενα της αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία. Επειδή στο παρελθόν ‘συνάδελφοι’ έχουν αντιγράψει το περιεχόμενο και το έχουν οικειοποιηθεί για δική τους προβολή, απαγορεύεται οποιαδήποτε αντιγραφή χωρίς αναφορά στο όνομα μου και στη διεύθυνση της ιστοσελίδας (www.hypnosis.gr). Επιπλέον, απαγορεύεται η αναπαραγωγή, διανομή και δημοσίευση – μερικής ή ολικής – των περιεχομένων της ιστοσελίδας με εμπορικούς σκοπούς χωρίς την γραπτή μου άδεια. Σε αντίθετη περίπτωση, θα ακολουθείται ο δρόμος της νομικής οδού.