Η ύπνωση στα νοσοκομεία

Η ύπνωση στα νοσοκομεία

Η ύπνωση έχει μακρά ιστορία στην υγεία. Εδώ και καιρό αποτελεί αντικείμενο επιστημονικής μελέτης και διδάσκεται τόσο σε πανεπιστήμια όσο και σε εξειδικευμένους επιστημονικούς συλλόγους. Μελέτες δείχνουν το όφελος της συμπερίληψης της ύπνωσης στη διαχείριση και θεραπεία ενός ευρέος φάσματος προβλημάτων.. Είναι μια αναγνωρισμένη στρατηγική στον χώρο της υγείας και διδάσκεται, πλέον, σε πανεπιστήμια (ήμουν από τους τυχερούς που εκπαιδεύτηκε στο πρώτο διεθνές μεταπτυχιακό πρόγραμμα στην κλινική ύπνωση). Η ύπνωση είναι αναγνωρισμένη από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας με ολοένα και περισσότερα διεθνή νοσοκομεία να την εντάσσουν στα τμήματά τους. Για λόγους συντομίας, είναι μόνο μερικά παραδείγματα νοσοκομείων που εντάσσουν την ύπνωση στο πρόγραμμα τους προς όφελος των ασθενών τους.

Νοσοκομεία που χρησιμοποιούν την ιατρική/κλινική ύπνωση

Η ύπνωση χρησιμοποιείται σε νοσοκομεία που συνδέονται με το Πανεπιστήμιο του Harvard για την γρηγορότερη μετεγχειρητική ανάρρωση και τη μείωση της παραμονής στο νοσοκομείο.

Το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Παίδων του Πανεπιστημίου της Minnesota εφαρμόζει την ύπνωσης εκτενώς στα άρρωστα παιδιά.
Χρησιμοποιείται στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Chicago, στο St John’s Hospital της Αγγλίας (για τον πιο ανώδυνο τοκετό της εγκύου) και στην ιατρική σχολή του Πανεπιστημίου του Manchester στο σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου.

Η ύπνωση εφαρμόζεται στο κέντρο εγκαυμάτων του Πανεπιστημίου Washington, σε ασθενείς με αγγειακά και νεφρικά προβλήματα στο Beth Israel Deaconess Medical Center στην Βοστόνη ενώ στο Εθνικό Σύστημα Υγείας στο Sheffield της Αγγλίας προσφέρει εξειδικευμένες υπηρεσίες ύπνωσης στους πάσχοντες από καρκίνο.

Πολλές εφαρμογές της ιατρικής ύπνωσης θα συναντήσετε στα φημισμένα Mount Sinai Hospital, Mayo Clinic και MD Anderson Center της Αμερικής.

Χρησιμοποιείται σε χειρουργικές επεμβάσεις, συχνά σαν μόνο αναισθητικό, στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Mashhad στο Ιράν (είχα την τύχη να είμαι προσκεκλημένος εκπαιδευτής σε συνέδριο τους το οποίο παρακολούθησαν σχεδόν 800 επιστήμονες υγείας!).

Προσφέρεται στα University College London Hospitals (περιλαμβάνει ένα δίκτυο πανεπιστημιακών νοσοκομείων) με ιδιαίτερο ενδιαφέρον στον ευερέθιστο έντερο.

Τις εφαρμογές της ύπνωσης στη διαχείριση του πόνου θα συναντήσετε στο Institut Curie στο Παρίσι ενώ στην κλινική πόνου του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Liege έχουν χειρουργηθεί χιλιάδες ασθενείς με συνδυασμό ύπνωσης και αναισθητικού (με υπεύθυνη την καθηγήτρια Marie-Elisabeth Faymonville).

Η ιστοσελίδα και τα κείμενα της αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία. Επειδή στο παρελθόν ‘συνάδελφοι’ έχουν αντιγράψει το περιεχόμενο και το έχουν οικειοποιηθεί για δική τους προβολή, απαγορεύεται οποιαδήποτε αντιγραφή χωρίς αναφορά στο όνομα μου και στη διεύθυνση της ιστοσελίδας (www.hypnosis.gr). Επιπλέον, απαγορεύεται η αναπαραγωγή, διανομή και δημοσίευση – μερικής ή ολικής – των περιεχομένων της ιστοσελίδας με εμπορικούς σκοπούς χωρίς την γραπτή μου άδεια. Σε αντίθετη περίπτωση, θα ακολουθείται ο δρόμος της νομικής οδού.