Brief Strategic Coaching

Το “Brief Strategic Coaching” είναι το πιο πρόσφατο βιβλίο μου (2021) και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Open University Press. Το περιοδικό Coaching at Work  έδωσε 5 αστέρια. Πρόκειται για ένα βιβλίο-οδηγός επίλυσης προβλημάτων. Απευθύνεται σε coaches, συμβούλους, ψυχολόγους, μάνατζερ όπως και σε όσους γενικά κατέχουν θέσεις ευθύνης στην εργασία τους ή έχουν στην εποπτεία τους προσωπικό. Η κεντρική φιλοσοφία της προσέγγισης είναι ότι «το πρόβλημα βρίσκεται στην λύση».

Τι σημαίνει αυτό; Όταν αντιμετωπίσουμε κάποια δυσκολία, θα αποπειραθούμε να την επιλύσουμε. Τις περισσότερες φορές, θα τα καταφέρουμε και οι λύσεις που θα επιλέξουμε θα είναι επιτυχείς. Όταν, όμως, η δυσκολία επιμένει ή χειροτερεύει, σημαίνει ότι η λύση που επιλέξαμε, όχι μόνο δεν είναι η κατάλληλη αλλά είναι και η πηγή του προβλήματος. Το πρόβλημα βρίσκεται στην λάθος λύση όσο και αν η λύση αυτή φαίνεται να έχει λογική.

Τελικά, οι ίδιες λύσεις που επιλέγουμε διατηρούν και επιδεινώνουν τα προβλήματα που προσπαθούμε να επιλύσουμε. Η επανάληψη της ακατάλληλης λύσης οδηγεί σε ένα φαύλο κύκλο όπου ‘όσο προσπαθώ, τόσο αυτό επιδεινώνεται’. Το βιβλίο Brief Strategic Coaching περιγράφει πώς να εντοπίσουμε την λύση που δημιουργεί και συντηρεί το πρόβλημα, πώς να σπάσουμε τον φαύλο κύκλο επίλυσης – επιδείνωσης και τέλος πώς να αντικαταστήσουμε την λανθασμένη λύση με μια άλλη που συνήθως είναι πολύ διαφορετική από την αρχική και διέπεται από εντελώς άλλο σκεπτικό που συχνά αντιτίθεται στη κοινή λογική. Δεν πρέπει, όμως να ξεχνάμε ότι η λογική λύση δεν είναι απαραίτητα και η αποτελεσματική λύση.

Για παράδειγμα, ένα από τα συμπτώματα της διαταραχής πανικού είναι η δύσπνοια. Όσοι έχουν δύσπνοια, την αντιλαμβάνονται σαν έλλειψη οξυγόνου με αποτέλεσμα να ακολουθούν αυτό που τους φαίνεται λογικό: να ξεκινήσουν με σειρά από βαθιές και ταχείες εισπνοές. Η λύση τους όχι μόνο δεν είναι βοηθητική αλλά ενισχύει το πρόβλημα λόγω του υπεραερισμού που προκαλείται και έτσι μπαίνουν σε ένα φαύλο κύκλο όπου όσο πιο μεγάλη η δύσπνοια, τόσο πιο βαθιά η ανάσα. Όσοι έχετε μπει σε αυτόν τον φαύλο κύκλο, γνωρίζετε από πρώτο χέρι πόσο τρομακτικός είναι.

Σκεφτείτε, επίσης την κοινή λογική να λέμε σε κάποιον την ώρα που είναι θυμωμένος να ηρεμήσει. Η λύση αυτή πόσες φορές έχει βοηθήσει; Και πόσες φορές η λύση της προτροπής να ηρεμήσει, τον έχει εξαγριώσει περισσότερο;

Με λίγα λόγια, η κεντρική θεωρία της βραχείας στρατηγικής προσέγγισης είναι ότι τα προβλήματα δημιουργούνται από λάθους χειρισμούς δύσκολων καταστάσεων. Οι λύσεις που εφαρμόζουμε για να αντιμετωπίσουμε ένα πρόβλημα τελικά το διαιωνίζει ή το επιδεινώνει. Όπου εμμένει ένα πρόβλημα, υπάρχει κάποια λανθασμένη λύση που χρειάζεται να σταματήσει και να αντικατασταθεί από μια άλλη που θα είναι, συνήθως, εκ διαμέτρου αντίθετη. Αυτή την διαδικασία περιγράφει το βιβλίο- βήμα βήμα.

ΤΙ ΛΕΝΕ ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΔΙΕΘΝΩΣ ΔΙΑΚΕΚΡΙΜΕΝΟΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ

“I wish I’d had my hands on this before – my leader clients certainly would have benefited! A highly valuable addition to the coach’s toolkit.”
Liz Hall, Editor of Coaching at Work magazine, Author of Mindful Coaching and Coach Your Team

“I highly recommend this book to everyone who is interested in learning to apply the strategic approaches of Milton Erickson in coaching.”
Bernhard Trenkle, President ISH International Society of Hypnosis & Member BOD of Milton Erickson Foundation, Phoenix

“Engaging and practical, this book is an invaluable guide for coaches and practitioners who work with clients wishing to break free from ineffective problem-solving strategies.”
Dr Christiana Iordanou, Lecturer in Psychology, University of Kent; Co-author of Values and Ethics in Coaching

“This book tells us why solutions create problems. This insightful book gives you bundles of practical strategies to tackle this conundrum head-on.”
Professor Tony Wall, International Centre for Thriving at the University of Chester

“A must have reading for ay coach. Develop your knowledge of coaching by understanding the brief strategic approach.”
Sandi Kartasasmita, Lecturer at Universitas Turumanagara, Board of APCI

“Concise in size yet rich in detail, it is a must read text for novice and experienced coaches, supervisors and trainers who wish to enhance their knowledge with fresh and insightful coaching strategies.”
Dr Ioanna Iordanou, Reader in Human Resource Management at Oxford Brookes University, Co-author of Values ad Ethics in Coaching

“A useful companion to my coaching literature collection. It is a good anecdote to any solution-focused coaches. The brief strategic approach would certainly be a necessary tool to add to their coaching toolbox in dealing with clients who get stuck.”
Professor Ho Chung Law, Empsy Cambridge Coaching Psychology Group 

Το περιεχόμενο το βιβλίου

Διαβάστε την βιβλιοπαρουσίαση όπου περιγ΄ράφω την βραχεία στρατηγική προσέγγιση στο περιοδικό Νεα Υγεία. Μπορείτε να την κατεβάσετε ΕΔΩ σε μπορφή pdf.

5-STAR REVIEW


”… a practical approach rooted in the core principles of strategic process and solution-focused coaching … a useful book for coaches whose clients, despite being self-aware, remain stuck, and for those supporting leaders around strategy…”

Coaching at Work magazine
Issue May/June 2021
Liz Hall, Editor

ΑΓΟΡΑΣΤΕ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΑΠΟ ΤΗΝ AMAZON.CO.UKΑΓΟΡΑΣΤΕ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΑΠΟ ΤΗΝ AMAZON.COMΑΓΟΡΑΣΤΕ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΑΠΟ ΤΗΝ McGRAW HILL

Η ιστοσελίδα και τα κείμενα της αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία. Επειδή στο παρελθόν ‘συνάδελφοι’ έχουν αντιγράψει το περιεχόμενο και το έχουν οικειοποιηθεί για δική τους προβολή, απαγορεύεται οποιαδήποτε αντιγραφή χωρίς αναφορά στο όνομα μου και στη διεύθυνση της ιστοσελίδας (www.hypnosis.gr). Επιπλέον, απαγορεύεται η αναπαραγωγή, διανομή και δημοσίευση – μερικής ή ολικής – των περιεχομένων της ιστοσελίδας με εμπορικούς σκοπούς χωρίς την γραπτή μου άδεια. Σε αντίθετη περίπτωση, θα ακολουθείται ο δρόμος της νομικής οδού.