Τι είναι η αυτούπνωση;

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΑΥΤΟΥΠΝΩΣΗ;

Δεν είναι απαραίτητη η παρουσία του ειδικού για να γίνει η ύπνωση. Στην αυτούπνωση, το άτομο ξεκινά τη διαδικασία της ύπνωσης, χρησιμοποιεί θετικές υποβολές για την επίτευξη συγκεκριμένου στόχου και τερματίζει την υπνωτική διαδικασία μόνο του χωρίς καθοδηγητή. Όταν η ύπνωση γίνεται με καθοδήγηση τρίτου, ονομάζεται ετερούπνωση. Συνήθως, η αυτούπνωση διευκολύνεται με την ετερούπνωση.

 Στη διάρκειά της ετερούπνωσης, εισάγονται οι, σχετικές για την αυτούπνωση, υποβολές. Για παράδειγμα:

                      “.…όποτε επιλέξεις να κάνεις ύπνωση μόνος σου – και μόνο όταν εσύ θα το επιλέξεις – μπορείς να κάτσεις
                                     αναπαυτικά και να ακολουθήσεις την ίδια διαδικασία όπως εδώ, για να μπεις σε ύπνωση …
                                                   (συνεχίζουμε με την περιγραφή της τεχνικής που θα γίνεται στο σπίτι…”


Αφού ολοκληρωθεί η ετερούπνωση στην συνεδρία, το άτομο ενθαρρύνεται να κάνει την αυτούπνωση υπό την εποπτεία του ειδικού έτσι ώστε να το πετύχει σωστά και να νιώσει μεγαλύτερη σιγουριά να το επαναλάβει αυτόνομα στο χώρο του.

Οι περισσότεροι στο χώρο πιστεύουν ότι η ύπνωση είναι πάντα αυτούπνωση ακόμα και αν υπάρχει κάποιος ειδικός να καθοδηγεί. Εσείς οδηγείτε το αυτοκίνητο και ο θεραπευτής είναι ο συνοδηγός που προτείνει ποια κατεύθυνση να πάρετε για να φτάσετε στον προορισμό σας. Εσείς τελικά αποφασίζετε αν θα ακολουθήσετε την κατεύθυνση που προτείνει ο θεραπευτής και με ποιο ρυθμό θα φτάσετε εκεί.

Γιατί αυτούπνωση;

Υπάρχουν αρκετοί λόγοι για να προστεθεί η αυτό-ύπνωση στο θεραπευτικό πρόγραμμα του θεραπευόμενου. Ο πελάτης συμμετέχει ενεργά στη διαδικασία της θεραπείας του ενώ η θεραπεία συνεχίζεται στο σπίτι και δεν περιορίζεται μόνο στο γραφείο. Ενισχύονται και ανανεώνονται καθημερινά οι υποβολές και οι επιθυμητές κατευθύνσεις ενώ ο θεραπευόμενος αρχίζει να ανακαλύπτει τις δυνάμεις και τις δεξιότητες του.

Με την αυτούπνωση, ενδυναμώνεται η αυτοπεποίθηση και η αυτονομία ενώ ενισχύεται η ικανότητα να πάρει την κατάσταση στα χέρια του. Έχοντας πλέον έναν τρόπο να συμβάλλει στις αλλαγές που επιθυμεί να δημιουργήσει, δεν νιώθουμε έρμαιο των καταστάσεων. Επιπλέον, η αυτούπνωση αποτελεί ένα αποτελεσματικό μέσο πρόβας νέων δεξιοτήτων και αντιλήψεων

Τέλος, ειδικά στην αρχή της επαφής μας, συχνά ηχογραφείται η διαδικασία της ύπνωσης για εξάσκηση στο σπίτι μέχρι να αποκτηθεί η αυτοπεποίθηση και η ηχογράφηση δεν είναι απαραίτητη. Μην ξεχνάτε ότι η δουλειά κάθε ψυχολόγου (είτε έχει εξειδικευτεί στην ύπνωση είτε όχι) είναι η ενίσχυση της ανεξαρτησία σας και σε αυτό ακριβώς συμβάλει η αυτούπνωση.

Η ιστοσελίδα και τα κείμενα της αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία. Επειδή στο παρελθόν ‘συνάδελφοι’ έχουν αντιγράψει το περιεχόμενο και το έχουν οικειοποιηθεί για δική τους προβολή, απαγορεύεται οποιαδήποτε αντιγραφή χωρίς αναφορά στο όνομα μου και στη διεύθυνση της ιστοσελίδας (www.hypnosis.gr). Επιπλέον, απαγορεύεται η αναπαραγωγή, διανομή και δημοσίευση – μερικής ή ολικής – των περιεχομένων της ιστοσελίδας με εμπορικούς σκοπούς χωρίς την γραπτή μου άδεια. Σε αντίθετη περίπτωση, θα ακολουθείται ο δρόμος της νομικής οδού.