Κριτήρια επιλογής ειδικού

Πώς να επιλέξετε τον ειδικό στην υπνοθεραπεία;

Ποια είναι τα κριτήρια που πρέπει να πληρεί ο επαγγελματιας υγείας που δηλώνει ειδικός στην εφαρμογή της ύπνωσης; Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat.

ΤΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ

1. Ο/η ειδικός που θα διαλέξετε θα πρέπει να είναι επιστήμονας υγείας (π.χ. ψυχολόγος, ιατρός, λογοθεραπευτής, κ.α).

2. Να είναι αναγνωρισμένος ή πιστοποιημένος στην ειδικότητα του και να είναι μέλος αντίστοιχου αναγνωρισμένου συλλόγου. Προτιμήστε έναν επαγγελματία που είναι μέλος διεθνούς συλλόγου κι άρα ενήμερος για τις τελευταίες εξελίξεις.

3) Να έχει επιπλέον εκπαίδευση στην ύπνωση και να είναι μέλος αντίστοιχου αναγνωρισμένου συλλόγου του εξωτερικού. Οι περισσότεροι αναγνωρισμένοι σύλλογοι είναι παραρτήματα της International Society of Hypnosis & European Society of Hypnosis – στην Ελλάδα αυτή την στιγμή δεν υπάρχει κάτι ανάλογο. Δώστε προσοχή σε ενώσεις που δημιουργούνται από ομάδες επαγγελματιών που δεν πληρούν τα απαιτούμενα κριτήρια για να γίνουν δεκτοί στους αναγνωρισμένους συλλόγους. Συνήθως αλλάζουν ελαφρώς την ονομασία των αναγνωρισμένων συλλόγων για να σας μπερδέψουν. Επιπλέον, θα το καταλάβετε όταν δείτε ότι ανάμεσα στα μέλη δεν είναι όλοι επαγγελματίες υγείας – ο καθένας με μια ‘εκπαίδευση’ στην ύπνωση αναλαμβάνει θεραπεία. Στείλτε μου μήνυμα αν δεν είστε σίγουροι για την αποδοχή κάποιου συλλόγου από την επιστημονική κοινότητα.

4) Η ύπνωση να εφαρμόζεται μόνο στα πλαίσια της ειδικότητας του ειδικού. Ο ψυχολόγος θα κινηθεί στην ψυχολογία, ο οδοντίατρος στην οδοντιατρική, ο ερευνητής στην έρευνα, κοκ.

5) Ακόμα κι αν ο/η ειδικός ανήκει σε αναγνωρισμένο σύλλογο, μάθετε από τον σύλλογο τι μέλος είναι. Μπορείς να γίνεις μέλος επειδή απλά σε ενδιαφέρει το αντικείμενο χωρίς να έχεις κάνεις κάποια ανάλογη εκπαίδευση. Όπως υπάρχουν μέλη που η εκπαίδευση τους έχει περάσει από αξιολόγηση κι έχει αναγνωριστεί. Αυτούς να προτιμήσετε.

6) Να υπάρχει κλίμα συνεργασίας κι εμπιστοσύνης. Η όποια γνώση και δεξιοτεχνία στην ύπνωση δεν θα ευδοκιμήσει αν δεν υπάρχει εμπιστοσύνη και συνεργασία.

7) Να μην σας προετοιμάζει μήνες για την ύπνωση (δυστυχώς το έχω ακούσει) αφού με τις κατάλληλες συνθήκες μπορεί να γίνει από την πρώτη συνεδρία αλλά και ούτε να σας πιέσει να την ακολουθήσετε αν εσείς δεν θέλετε. Αν υπάρχει φόβος, μπορεί να γίνει σε στάδια.

8) Υπνοθεραπεία δεν είναι να πηγαίνετε στον ειδικό κάθε εβδομάδα και να σας λέει τα ίδια στην ύπνωση κάθε φορά. Βρείτε έναν ειδικό που θα σας μάθει αυτούπνωση για την εξασκείτε στο σπίτι ή που θα σας ηχογραφεί την συνάντηση για να την ακούτε στο σπίτι αντί να επαναλαμβάνετε την ίδια συνεδρία πολλές φορές. Ο στόχος του ειδικού είναι να σας κάνει ανεξάρτητους και αυτόνομους κι όχι το αντίστροφο.

9) Η ύπνωση ΔΕΝ χρεώνεται επιπλέον. Είναι μια τεχνική που εφαρμόζεται στα πλαίσια της συνεδρίας και η χρέωση της συνεδρίας παραμένει η ίδια.

Η ιστοσελίδα και τα κείμενα της αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία. Επειδή στο παρελθόν ‘συνάδελφοι’ έχουν αντιγράψει το περιεχόμενο και το έχουν οικειοποιηθεί για δική τους προβολή, απαγορεύεται οποιαδήποτε αντιγραφή χωρίς αναφορά στο όνομα μου και στη διεύθυνση της ιστοσελίδας (www.hypnosis.gr). Επιπλέον, απαγορεύεται η αναπαραγωγή, διανομή και δημοσίευση – μερικής ή ολικής – των περιεχομένων της ιστοσελίδας με εμπορικούς σκοπούς χωρίς την γραπτή μου άδεια. Σε αντίθετη περίπτωση, θα ακολουθείται ο δρόμος της νομικής οδού.