Η ΔΥΝΑΜΗ ΤΗΣ ΠΡΟΣΜΟΝΗΣ

Σιδέρωνα τις προάλλες (ναι σιδερώνω!) και επειδή κάνει πολύ ζέστη φέρνω δίπλα μου τον ανεμιστήρα για να φυσάει απευθείας πάνω μου. Όταν τελειώνω, πηγαίνω στον ανεμιστήρα για να τον κλείσω. Προς έκπληξη μου διαπιστώνω ότι τον είχα βάλει στην πρίζα αλλά δεν τον άνοιξα! ΝΟΜΙΖΑ ότι τον άνοιξα και ΝΟΜΙΖΑ ότι δούλευε. Επειδή νόμιζα, ένιωθα ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΠΕΡΙΜΕΝΑ. Τον αέρα να φυσάει πάνω μου σε όλη τη διάρκεια. Η προσμονή, βλέπετε, δημιουργεί εμπειρίες.

Αν και η ειδικότητα μου είναι η ύπνωση και η υποβολή, δεν παύει να με εκπλήσσει η δύναμη της προσμονής. Στο χώρο της ύπνωσης την κατατάσσουμε σαν υποβολή που υποννοεί κάτι χωρίς να το λέει ευθέως. Για παράδειγμα, η λέξη ΄προσπάθησε’ υποννοεί την ύπαρξη δυσκολίας και μπορεί να την ενισχύσει ακριβώς επειδή την περιμένεις. Στην υπνοθεραπεία (και γενικά στην ψυχοθεραπεία από ψυχολόγο που γνωρίζει καλά τη χρήση των υποβολών στον διάλογο) δημιουργουμε θετικές προσμονές και επιδιώκουμε να σταματήσουμε τις αρνητικές Έχει πολύ μεγάλη σημασία στην ψψυχοθεραπεία και στο coaching η προσμονή. Πρόσφατα, έκανα σε ρώσους coaches ένα σεμινάριο για να μπορούν να την αξιοποιούν στη δουλειά τους με τέτοιο τρόπο που να ενισχύουν τα αποτελέσματα των πελατών τους.

Έχω δει προσμονές να δημιουργούν απίστευτα βιώματα, θετικά και αρνητικά. Δεν είναι λίγες οι τρικλοποδιές και οι ‘ατυχίες’ που αντιμετωπίζουμε λόγω των προσμονών μας. Και δεν είναι λίγες οι φορές που οι επιδόσεις άλλων σχετίζονται με αυτό που εμείς προσμένουμε από εκείνους.

Σκεφτείτε τι εμπόδια αλλά και τι επιτυχίες μπορείτε να καλλιεργήσετε εσείς οι ίδιοι με τις προσμονές που δημιουργείτε στον εαυτό σας. Αλλά και την επιρροή που μπορείτε να έχετε στους άλλους αξιοποιώντας τη δύναμη της προσμονής σαν γονέας, σαν εκπαιδευτής και σαν εργοδότης. Μην την υποτιμάτε,. Αντιθέτως, αναγνωρίστε την και αξιοποιήστε την.