Μπλε Φάλαινα, John Galindo & Γκούφυ: Το διαδικτυακό «παιχνίδι» που ωθεί τα παιδιά στην αυτοκτονία.

Θα έχετε ακούσει για το διαδικτυακό «παιχνίδι» πρόκλησης Μπλε Φάλαινα που λαμβάνει χώρα μέσω social media. Πρόκειται για μια σειρά δοκιμασιών όπου παιδιά και έφηβοι καλούνται να συμμετάσχουν σε ένα ιδιότυπο παιχνίδι διάρκειας πενήντα (50) ημερών. Κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού, λαμβάνουν καθημερινά οδηγίες για να ολοκληρώσουν μια σειρά επικίνδυνων δοκιμασιών  που μπορούν να αποβούν μοιραίες (π.χ. να βγάλουν selfie σε ένα επικίνδυνο σημείο της ταράτσας) με τελική δοκιμασία την αυτοκτονία.  Μετά από κάθε δοκιμασία, πρέπει να στείλεις φωτό-απόδειξη της επιτυχίας σου.

Πλέον, υπάρχει η μετάλλαξη αυτού του ‘παιχνιδιού’. Προφίλ με το όνομα Jonathan Galindo ντυμένο Γκούφυ προσεγγίζει τα παιδιά μέσω chat (π.χ. σε πλατφόρμες παιχνιδιών) και τα οδηγεί σε παρόμοιες διαδικασίες με παρόμοια αποτελέσματα. Προσοχή, λοιπόν, σε προφίλ στα social media με την φωτό του Γκούφυ όπως αυτή που βλέπετε στην αρχή της ανάρτησης και με το συγκεκριμένο όνομα!

Οι επικίνδυνες δοκιμασίες

Η διαδικασία ξεκινά με απλές και πιο αθώες προκλήσεις. Αυτό γίνεται επιτηδευμένα. Για να νιώσουν τα παιδιά ωραία στην αρχή με την επιτυχία τους. Στέλνοντας την απόδειξη της επίτευξης νιώθουν ακόμα πιο όμορφα λαμβάνοντας το πολυπόθητο μπράβο. Τώρα είναι μια ευκαιρία να αναθεωρήσουν την στάση τους οι γονείς που είναι ιδιαίτερα επικριτικοί με τα παιδιά τους. Όλοι θέλουμε να νιώθουμε σημαντικοί. Όλοι θέλουμε να ακούσουμε ένα γλυκό λόγο. Πόσο μάλλον εκείνοι που το στερούνται. Όταν πεινάς, θα δεχτείς το φαγητό που θα σου προσφέρουν και δεν θα πολυσκεφτείς το κόστος που πιθανώς να το συνοδεύει.

Tα παιδιά νιώθουν ωραία στην αρχή με την επιτυχία τους. Στέλνοντας την απόδειξη της επίτευξης νιώθουν ακόμα πιο όμορφα λαμβάνοντας το πολυπόθητο μπράβο. Η πρώτη ‘νίκη’ οδηγεί στην επιθυμία για άλλες.

H αρχική νίκη οδηγεί σε επιθυμία για άλλη μία. Το κίνητρο για συνέχιση των προκλήσεων ενισχύεται και ακολουθούν πιο δύσκολες δοκιμασίες όπως να χαρακώσεις τη φάλαινα στο χέρι ή στο μπούτι, να παρακολουθείς ταινίες τρόμου και να αναρριχηθείς σε ψηλά κτίρια – με την τελευταία δοκιμασία να είναι η αυτοχειρία. Συχνά υπάρχει η οδηγία να ξυπνάς συγκεκριμένη ώρα τα ξημερώματα για να κάνεις τις δοκιμασίες. Ούτε αυτό, θεωρώ, ότι είναι τυχαίο. Χωρίς ύπνο έχεις περισσότερη σύγχυση και λιγότερο αντοχές συμπεριλαμβανομένου και της αντίστασης σε αυτά που σου ζητάνε να κάνεις. Αν δεν σταλεί απόδειξη της επιτυχημένης αποστολής, ξεκινά η υποτίμηση και οι απειλές. Το άρρωστο της υπόθεσης είναι ότι το παιδί στέφεται νικητής χάνοντας τη ζωή του. Νίκησες το παιχνίδι αλλά έχασες όλα τα άλλα.

Προσέξτε πώς αντιδράτε όταν τα παιδιά σας εκμυστηρεύονται ανησυχητικές πληροφορίες

Ζούμε σε μια εποχή, που τα πράγματα γίνονται ταχύτατα viral. Στις νεαρές ηλικίες ο μιμητισμός είναι έντονος, όπως είναι και η περιέργεια. Κάθε εποχή έχει τα δύσκολα της και οι γονείς χρειάζεται να είναι σε επαγρύπνηση. Ειδικά, όμως, η περίοδος που ζούμε ενέχει πολλούς ύπουλους κινδύνους γι’ αυτό να είστε κοντά στα παιδιά σας. Παρακολουθείτε τι παρακολουθούν και παίζουν διαδικτυακά, δείξτε τους στην πράξη ότι είστε παρόντες, παρατηρήστε για αλλαγές στην καθημερινή τους συμπεριφορά, για αλλαγή στις σχολικές επιδόσεις, για μείωση της ευχαρίστησης σε πράγματα που προηγουμένως τα ευχαριστούσαν και εντοπίστε τυχόν αύξηση της κοινωνικής αποξένωσης.

Εστιάστε λιγότερο στο ‘παιχνίδι’ καθαυτό και περισσότερο στο τι απασχολεί το παιδί σας, τι το απασχολούσε πριν μπει στην διαδικασία τέτοιων δοκιμασιών, στην σχέση του με σας και στην σχέση του με τον εαυτό του.

Είναι σημαντικό να ξέρουν ότι μπορούν να έρθουν να σας μιλήσουν για οτιδήποτε. Και αυτό χτίζεται όχι με λόγια του τύπου «μπορείς να μου μιλήσεις για ότι θες» αλλά με το πώς θα συμπεριφερθείτε όταν αποφασίσουν να σας μιλήσουν ανοικτά για όλα όσα συμβαίνουν στη ζωή τους και για όλα όσα σκέφτονται. Αν σας πει ότι ξεκίνησε αυτό το ‘παιχνίδι’, εστιάστε λιγότερο με στο ‘παιχνίδι’ καθαυτό και περισσότερο στο τι απασχολεί το παιδί σας, τι το απασχολούσε πριν μπει στην διαδικασία τέτοιων δοκιμασιών, στην σχέση του με σας και στην σχέση του με τον εαυτό του.

Που να απευθυνθείτε και το Δωρεάν Παραμύθι για την ασφάλεια στο διαδίκτυο

Φυσικά, αν πέσει στην αντίληψη σας ότι το παιδί σας έχει επαφή με τον άνθρωπο- Γκούφυ, τον Jonathan Galindo ή τη Μπλε Φάλαινα επικοινωνείτε με τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: Τηλεφωνικά στο 11188.  Στέλνοντας e-mail στο ccu@cybercrimeunit.gov.gr.  Μέσω της εφαρμογής (application) για έξυπνα τηλέφωνα (smart phones): CYBERΚΙD. Μπορείτε επίσης να απευθυνθείτε στο Διεθνές Ινστιτούτο για την Κυβερνοασφάλεια https://www.csii.gr/

Η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος συνεργάστηκε με την Κάρμεν Ρουγγέρη και έχουν εκδώσει δωρεάν παραμύθι (Ο Σήφης ο Ποντικός και το Διαδίκτυο) για την προστασία των παιδιών από αντίστοιχους κινδύνους. Κατεβάστε το και διαβάστε το στα παιδιά σας. Μπορείτε να το κατεβάσετε στο σύνδεσμο: http://www.astynomia.gr/images/stories/2021/files21/O_SIFIS_KAI_O_PONTIKOS_2020.02.01.pdf  ή από την ιστοσελίδα της Κας Ρουγγέρη: https://www.karmenrouggeri.gr/el/events/sifis

*Κοινοποιήστε το άρθρο σε γονείς και εκπαιδευτικούς γιατί η ενημέρωση είναι πρόληψη και σε αυτή την περίπτωση η πρόληψη είναι η μόνη επιλογή που έχουμε να κρατήσουμε τα παιδιά ασφαλή.