ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗ ΖΩΩΝ: Όσοι εξουσιάζουν με βία στα ζώα δεν θα αργήσουν να το γενικεύσουν στους ανθρώπους.Μετά από τα πρόσφατα βασανιστήρια κατά σκυλιών που είδαν την δημοσιότητα (και αναρίθμητα άλλα που δεν βγαίνουν στο φως), ο βασανισμός ζώων έγινε κακούργημα. Φτάσαμε στο σημείο το λογικό να το ανακοινώνουμε σαν επίτευγμα. Μετά λύπης διαβάζω διάφορες αναρτήσεις που εναντιώνονται σε αυτή την μετατροπή. Εξισώνουν την εκδήλωση αγάπης και σεβασμού προς τα ζώα με την έλλειψη αγάπης προς τον άνθρωπο. Την φιλοζωία με την μισανθρωπία. Μπορεί να υπάρχουν τέτοιες περιπτώσεις αλλά έχουν να κάνουν περισσότερο με προσωπικά βιώματα πόνου και απόρριψης, όχι με την φιλοζωία. Στην ουσία, το αντίθετο ισχύει. Εκείνοι που εκδηλώνουν αγάπη, ευγένεια, σεβασμό και φροντίδα στα ζωάκια θα το γενικεύσουν πιο εύκολα και στους συνανθρώπους τους. Εκείνοι που θέλουν να επιδείξουν την εξουσία τους με την βία και τον πόνο στο ζωντανό θα το κάνουν πιο εύκολα στα παιδιά, στους συντρόφους και σε όσους τολμούν να τους αψηφούν. Η απόκλιση δεν είναι μεγάλη μεταξύ των δύο και η ακόλουθη νοοτροπία ευκολα γενικεύεται: “Δεν κάνεις αυτό που θέλω, θα σε κάνω να το κάνεις με την βία”.

Συγγνώμη για αυτό που έκανα.

Μετά από κακοποιήσεις, κάποιοι θα εμφανιστούν στην κάμερα, θα πουν συγγνώμη για την πράξη τους και θα δηλώσουν μετανιωμένοι για την πράξη τους. Η αλήθεια είναι ότι τις περισσότερες φορές δεν πρόκειται για πραγματική μετάνοια που εμπεριέχει αλλαγή στην φιλοσοφία. Αυτό που στην ουσία λένε είναι:

 Μετανιώνω που με πιάσατε και τώρα κινδυνεύω να έρθω αντιμέτωπος με συνέπειες τις οποίες θέλω να γλιτώσω.

Όταν το φρένο δεν έρχεται εκ των έσω θα πρέπει να έρθει απ’ έξω. Αυτός είναι ο λόγος που στην προκειμένη περίπτωση έχει μεγάλη σημασία η εφαρμογή του νόμου και όχι μόνο η ύπαρξη του.

Πόσα μας έχουν ήδη προσφέρει τα ζωάκια.

-Αποτελούν τα μάτια ανθρώπων που δεν έχουν όραση.

-Στο εξωτερικό, δεν είναι ασύνηθες να αξιοποιούνται ως βοηθοί ψυχολόγων και να αποτελούν κομμάτι της συνεδρίας. Τα ζωάκια γίνονται η γέφυρα για να προσεγγιστούν άνθρωποι που δεν μπορείς να ‘πλησιάσεις’ αλλιώς.

-Υπάρχει πλέον αρκετό υλικό για το ‘pet therapy’ και τα οφέλη στην ψυχική και σωματική υγεία των ατόμων. Δεν περιορίζονται μόνο στα κατοικίδια. Γνωρίζουμε για την δουλειά που μπορεί να γίνει με την επαφή με δελφίνια και άλογα, ειδικά σε παιδιά που ταλαιπωρούνται σωματικά και ψυχικά.

-Σε κάποια νοσοκομεία επιτρέπεται στα κατοικίδια να συνοδεύουν τα άρρωστα παιδιά και να τα κρατούν συντροφιά. Όταν συμβαίνει αυτό, έχουμε ταχύτερη ανάρρωση και εξιτήριο.

-Αποτελούν συντροφιά, δίνουν νόημα και προσφέρουν τρυφερότητα σε πολλά μοναχικά άτομα τρίτης ηλικίας και μη. Η μοναξιά και η κοινωνική απομόνωση είναι ένα μεγάλο κομμάτι της εποχής μας.

-Προσφέρουν τις υπηρεσίες τους – και τη ζωή τους – σε σώματα ασφαλείας και κατά της εγκληματικότητας.

-Όταν για διάφορους λόγους αποσυρόμαστε και κλεινόμαστε στον εαυτό μας, είναι συχνά τα μόνα που μπορούν να κρατήσουν ένα παράθυρο ανοικτό και να μη χαθούμε στο σκοτάδι.


Η αγάπη ή ο σεβασμός προς τα ζωάκια είναι δείγμα ψυχική υγείας σε αντίθεση με την κακοποίηση τους. Ας μην χρησιμοποιούμε την πολιτική ορθότητα για να δικαιολογούμε τα αδικαιολόγητα. Σαφώς, τις περισσότερες φορές, αν ανατρέξουμε στο παρελθόν θα βρούμε λόγους που κάποιος έχει φτάσει στο σημείο να είναι βασανιστής. Άλλο όμως η εξήγηση και άλλο η δικαιολογία.